Sisällöt

×

Golfalueet

Golfpiste Matkaopas Murcia

Golfpiste Matkaopas Murcia

Golfpiste Matkaopas Katalonia

Golfpiste Matkaopas Katalonia

Artikkelit

Paradoresin hotellit mahdollistavat ylellisen majoituselämyksen Espanjan matkalla

Espanjanlainen keittiö herauttaa veden kielelle läpi maakuntien – golfareita hemmotellaan klubiravintoloiden upeilla annoksilla

Lue lisää

Espanjanlainen keittiö herauttaa veden kielelle läpi maakuntien – golfareita hemmotellaan klubiravintoloiden upeilla annoksilla

Espanjanlainen keittiö herauttaa veden kielelle läpi maakuntien – golfareita hemmotellaan klubiravintoloiden upeilla annoksilla

Espanjaan suuntautuva golfmatka on loistava päätös jo itsessään. Golfin lisäksi siellä on mahdollisuus hemmotella makuaisteja äärimmäisen herkullisella ruoalla. Espanjalainen gastronomia on syystäkin maailmankuulu.

Espanjalaiseen ruokaan on innostava tutustua eri itsehallintoalueiden kautta. Jokaisella alueella on omat ominaispiirteensä ruokakulttuuriin liittyen. Yhteistä on intohimoinen tapa suhtautua ruoan valmistukseen ja siitä nauttimiseen.

Esittelemme seitsemän aluetta, jotka ovat niminä suomalaisille tuttuja suosikkikohteita. Lähes kaikkiin näistä on Suomesta suorat lennot, joten ainutlaatuinen espanjalainen keittiö on lähempänä kuin moni uskookaan.

KATALONIA

Espanjan gastronomian pyhiinvaelluspaikka. Maan ruokakulttuurista ei voi oikeastaan puhua ilman Kataloniaa. Alueen suurimmassa kaupungissa Barcelonassa vaihtoehdot ruokailemiselle ovat rajattomat. Barcelonasta etelään Tarragonassa tai pohjoiseen Gironassa on saatavilla katalonialaista ruokaa kaupunkien omalla twistillä.

Girona on maailmanlaajuisesti yksi kulinaristien ykköskohteista, johon heillä on päästävä edes kerran elämässään. Kaupungissa on maailman eniten michelin-tähden ravintoloita väkilukuun suhteutettuna.

Katalonialaiseen kulttuuriin, ruoka mukaan lukien, ovat vaikuttaneet historian saatossa kreikkalaiset, roomalaiset, italialaiset ja ranskalaiset. Heidän keittiöiden parhaat puolet ovat sulautuneet osaksi Katalonian gastronomiaa, jolloin lopputuloksena on uskomaton yhdistelmä meren antimia, sisämaan lihaa ja Välimeren kasviksia, yrttejä ja oliiviöljyjä.

Ymmärtääkseen syvällisemmin katalonialaista keittiötä on hyvä tiedostaa, että alueen sisällä ominaispiirteet vaihtelevat sijainnin mukaan. Costa Bravan rannikolla pääosassa ovat kalat ja äyriäiset. Pohjoisosassa Pyreneiden vuoriston laidunmailla lihaa on eri muodoissaan monesti lautasella. Sienet ja valkosipuli kuuluvat olennaisena osana koko Kataloniaan, joten tajunnanräjäyttävillä lisukkeilla ja kastikkeilla kruunataan annoksia ympäri alueen maakuntia.

Klubiravintolasuositus: Golf Club Restaurant Golf de Pals, Costa Brava,
https://www.golfdepals.com

ANDALUSIA

Alueen sijainti kahden meren – Atlantin ja Välimeren – välissä on vaikuttanut merkittäviltä osin sen ruokakulttuuriin. Ei ole lainkaan poikkeus, että lautaselta löytää kalaa, jota ei juuri mistään muualta saa.

Atlantilta Välimerelle vaeltava tonnikala on andalusialaisen keittiön yksi suurimmista ylpeydenaiheista. Todella maukas kala on saanut tunnustusta sen korkeasta laadusta. Muita yleisesti käytettyjä kaloja ovat muun muassa meriantura, ahven, sargo, kummeliturska, mullot, punakampela ja valkoturska. Kaikkia edellä mainittuja kaloja voi maistaa perinteisessä andalusialaisessa ruoassa pescado fritossa, jonka suomalainen vastine ovat paistetut muikut.

Kalojen lisäksi hedelmät ja kasvikset kuuluvat olennaisena osana andalusialaiseen gastronomiaan, jota pidetään yleisesti terveellisenä, johtuen nimenomaan ravintorikkaista raaka-aineista. Etelä-Espanjassa appelsiinit, mangot, avokadot ja muut hedelmät ovat kirjaimellisesti syötävän hyviä.

Erilaiset pataruoat olivat pitkään jätetty vähemmälle huomiolle Andalusiassa, mutta nykyään nekin ovat matkalla trendiruoaksi.

Klubiravintolasuositus: Golfresort Finca Cortesin, Restaurant Rei, Casares - Costa del Sol
https://www.fincacortesin.com

BASKIMAA

Baskimaa on kulinaristinen paratiisi. Jos Kataloniaa pidetään espanjalaisen keittiön keihäänkärkenä, täytyy Baskimaa ottaa samaan yhteyteen mukaan ja tehdä keihäästä kaksiteräinen. Niin uskomattomia makuelämyksiä on tarjolla Espanjan pohjoisimmalla itsehallintoalueella. Ruokaturismin näkökulmasta Baskimaa on yksi Espanjan tärkeimmistä alueista.

Baskit ovat olleet vuosisatojen ajan eteviä merenkävijöitä. Näin lautaselle on päätynyt tuoretta kalaa Biskajanlahdelta. Siihen on yhdistynyt pohjoisen vuoriston antimet. Raaka-aineista tärkein on kaikesta huolimatta baskien rakkaus ruokaa kohtaan. Ruoka on aina keskiössä ihmisten tavatessa toisiaan ja sillä halutaan mitä suurimmassa määrin ilmentää baskimaalaista kulttuuria.

Baskit ovat erityisen taitavia ruoanvalmistustekniikoissaan. Ennen kaikkea parilalla valmistetut annokset ovat nousseet suureen arvoon, oli kysymyksessä sitten liha- tai kalaruoat.

Tapakset ovat yksi kuuluisimpia espanjalaisen keittiön tuotoksia. Baskimaassa puhutaan tapasten sijaan pinchoista. Pinchokulttuuri kuuluu olennaisena osana baskien elämään. Paikalliset kulkevatkin usein porukoissa paikasta toiseen maistelemassa eri ravintoloiden pinchoja.

Baskimaa on kaikessa erinomaisuudessaan kuin luotu jälkiruokien ystäville. Herkulliset vanukkaat, kohokkaat ja paksulla vaniljakastikkeella täytetyt leivokset saavat veden kielelle kerta toisensa jälkeen.

Riojan kuuluisa viinialue sijaitsee Baskimaan vieressä. Kyseisen alueen viinit ovat tunnettuja huippukorkeasta laadustaan. Riojan rypäleistä ehkäpä maineikkain on Tempranillo. Siitä valmistetut punaviinit ovat hedelmäisiä, aromaattisia ja tyylikkäästi ikääntyviä.

Klubiravintolasuositus: Golf Club Restaurant Real Golf Club de San Sebastián, San Sebastián
http://www.golfsansebastian.com

MADRID

Yksi maailman tunnetuimmista kaupungeista on nähtävyyksien, jalkapallon, taiteen ja muun kulttuurin lisäksi uskomaton gastronominen aarreaitta. Madridista puhutaan usein sulatusuunina, joka on saanut vaikutteita ympäri Espanjaa. Espanjalaisia on virrannut maansa pääkaupunkiin erinäisistä syistä, ja he ovat siten muovanneet Madridin ja sitä ympäröivän alueen keittiötä omien mieltymystensä mukaan.

Lihaa, kalaa, kasviksia, äyriäisiä ja niin edelleen. Madridilaisen keittiön suosikkiruokien lista on loputon. Halusipa lautaselleen villisikaa, peltopyytä, puna-ahventa, anjovista tai jättikatkarapuja, niin madridilainen kööki kyllä toimittaa. Vaikka Madrid sijaitsee keskellä Espanjaa, sinne saapuu tavaraa lähes jokaisesta maan satamasta, joten kalojen ystävien ei tarvitse olla huolissaan saaliistaan.

Cocido madrileno on tyypillinen madridilainen ruoka, joka ei alkujaan ole madridilainen, mutta on saanut rikkaimman vivahteensa kaupungista. Kikherneitä, lihaa ja perunaa sisältävä muhennos on takuuvarma vaihtoehto Madridin kävijälle.

Churrot ja kaakao on lähes käsite madridilaisella aamupalalla. Toinen aamupalapöydissä vilisevä herkku on perunamunakas.

Klubiravintolasuositus: Golf Club Restaurant Real Club de Golf La Herrería, San Lorenzo de El Escorial – Madrid
https://golfmadridlaherreria.com

MURCIA

Kaakkois-Espanjassa Välimeren rannikolla sijaitseva Murcian alue on luonnollisesti tunnettu monien muiden Välimereen rajoittuvien alueiden tavoin kaloista ja merenelävistä. Murcian erikoisuus on Mar Menorin suolavesilaguuni, josta saadaan esimerkiksi poikkeuksellisen maukkaita äyriäisiä.

Vihannekset ovat murcialaisen keittiön kaikista tärkein raaka-aine ja siksi ne kuuluvatkin lähes jokaiseen annokseen huolimatta siitä onko lautaselle päätynyt lihaa, kalaa tai vaikkapa rapuja.

Murcian tunnetuimpia ruokia on caldero. Se on riisikeitto, joka sisältää paikallista kalaa. Murciassa ollaan erityisen ylpeitä Calasparran ylängöillä viljeltävästä riisistä, jota käytetään useissa erilaisissa ruoka-annoksissa.

Klubiravintolasuositus: El Valle Golf Resort, Restaurant Sandalo, Murcia
https://www.gnkgolf.com/campos/elvalle
https://www.lotsmurcia.es/en-gb/restaurante-sandalo

VALENCIA

Paellan alku ja juuri on Valenciassa. Siitä on varmaan tehty niin paljon erilaisia versioita kuin on kokkejakin, mutta Valenciassa ei voi olla törmäämättä perinteiseen versioon, jossa on riisiä, kanaa, jänistä ja vihanneksia. Originaali paella valmistetaan luonnollisesti paellapannulla, ja tästä valencialaiset pitävät kiinni ”kansallisruokaansa” tehdessään.

Paellan lisäksi riisiä käytetään monissa muissakin valencialaisen keittiön tuotoksissa. Paellan tapaan erilaisia versioita riisillä täytetyistä uunimunakkaista on lukuisia. Riisin lisäksi Valenciassa on perinteisesti valmistettu paljon keittoja ja patoja.

Valencialainen keittiö on saanut vaikutteita niin Espanjasta kuin kansainvälisiltä gastronomian pelikentiltä. Niinpä seurauksena on hyvin monipuolinen kattaus ruokia, joissa hyödynnetään runsaasti ja vaihtelevasti lihaa, kalaa ja kasviksia.

Alkoholittomista juomista maamantelimaito on Valenciassa vertaansa vailla. Sitä suositellaan juotavaksi ennen kaikkea kuumina päivinä.

Klubiravintolasuositus: El Bosque Golf Club, Restaurant Golf El Bosque, Godelleta – Valencia
https://www.elbosquegolf.com/en

KANARIANSAARET

Seitsemäntenä espanjalaisen gastronomian alueena nostamme esiin Kanariansaaret. Suomalaiset matkaajat eivät välttämättä tiedä, että autenttinen Kanariansaarten keittiö kätkee sisäänsä upeita makuja.

Kanariansaarten lähes 2000 kilometrin etäisyys Manner-Espanjasta on muovannut alueen kulttuuria eri tavalla mantereeseen verrattuna. Syntyperäiset kanarialaiset ovat hyvin perinteitä kunnioittavia ja samalla erittäin huumorintajuisia. Nämä luonteenpiirteet näkyvät ruonlaitossakin, joka on ravinteikkaan simppeliä.

Yksinkertaisuudesta kertoo, että saarelaisten tärkein raaka-aine on gofio, paahdetusta viljasta valmistettu jauho. Siitä tehtyjä taikinapaloja käytetään monipuolisesti lisukkeina erilaisissa keitoissa, liemissä ja jopa viinissä.

Aivan kuten maailman kaikilla muillakin saarilla, myös Kanariansaarilla kala on yksi käytetyimmistä raaka-aineista. Kanariansaarilla pöydässä voi olla vaikkapa koralliahventa, papukaijakalaa tai makrillia.

Kanariansaaret on myös hedelmien paratiisi. Esimerkiksi ananas, mango ja persikka ovat täydellisen mehukkaita ja makeita syötäviä aamupalalta illallisten jälkiruokiin.

Klubiravintolasuositus: Abama Resort, The Ritz-Carlton Tenerife, jossa kahden Michelin tähden ravintola M.B ja yhden tähden ravintola Kabuki, Guia de Isora -Teneriffa
https://www.ritzcarlton.com/en/hotels/tfsrz-the-ritz-carlton-tenerife-abama/dining

Osallistu ja voita 5 päivän majoitus Parador-hotellissa

Osallistu

Lue seuraavaksi

Paradoresin hotellit mahdollistavat ylellisen majoituselämyksen Espanjan matkalla

Sevilla – aito andalusialainen kehto, jossa sijaitsee yksi Espanjan parhaista golfkentistä

Espanjan parhaat golfkentät: Top 5

Espanjan parhaat golfresortit: Top 5

Espanjassa kunnioitetaan 50 vuotta sitten menehtynyttä Pablo Picassoa

Espanjan Top 10