Sisällöt

×

Golfalueet

Artikkelit

Dublinin sata golfkenttää ovat vain kolmen tunnin päässä Suomesta

Korkkaa links-neitsyys Irlannin kentillä – kokeneen golfmatkaajan vinkeillä pääset alkuun

Lue lisää

Korkkaa links-neitsyys Irlannin kentillä – kokeneen golfmatkaajan vinkeillä pääset alkuun

MAINOS

Korkkaa links-neitsyys Irlannin kentillä – kokeneen golfmatkaajan vinkeillä pääset alkuun

Moni suomalainen haluaa pelata links-kentillä, mutta harva sinne todellisuudessa lähtee. Nyt on aika ottaa draiveria gripistä ja täräyttää matka kohti Irlannin links-klassikoita.

Olli Hietalahti on hurahtanut golfiin ja ennen muuta links-kenttiin lievästi sanottuna hullun lailla. Yksi hänen ehdottomista suosikkikohteistaan on Irlanti, ja sen lukemattomat mahdollisuudet golfiin, kulttuuriin ja yleiseen viihtymiseen.

Kysyimme Hietalahdelta kuusi napakkaa kysymystä, jotka luettuaan saa hyvän käsityksen Irlannista golfkohteena ja toivottavasti ensimmäisen sysäyksen suunnitella golfmatka tuohon upeaan maahan.

Lähdetään liikenteeseen suunnitteluvaiheesta. Milloin Irlantiin kannattaa matkustaa ja miksi?

”Kokemukseni mukaan, sekä miten olen reissuja tehnyt ja suunnitellut, hyvä aika on lähteä reissuun keväällä tai syksyllä. Monet linksit ovat auki koko talven ja ne ovat heti keväällä erinomaisessa kunnossa. Siitä saa todella makean kauden aloituksen tai toisaalta syksyllä hienon lopetuksen. Näinä ajankohtina kentillä on enemmän tilaa kuin aivan keskellä kesää.

Se miksi nimenomaan linkseille kannattaa lähteä, niin pelaaminen siellä on kaikkein puhtainta, hauskinta ja mielekkäintä. Se on golfia aidoimmillaan. Kun sinne lähtee, niin pikkuhiljaa linkseihin hurahtaa ja rakastuu syvemmin. Totta kai Irlannin golftarjonta on loistava, sillä sieltä löytyy Ryder Cup -kentät Adare Manor ja K Club, jotka ovat puistokenttiä. Minä olen silti profiloitunut koluamaan rannikoiden linksejä.”

County Louth Golf Club tunnetaan paremmin nimellä Baltray. Upea links on yksi Irlannin parhaista kentistä.

Mihin päin Irlantia reissu kannattaa suunnata?

”Tämä on olennainen kysymys, jota kannattaa pohtia. Helsingistä on suora lento Dubliniin, toki muillekin kentille pääsee pompun kautta. Ensimmäinen paikka, johon voi jäädä on Dublin itse. Siellä on upea links-keskittymä. Portmarnock, Jameson Links, Royal Dublin, The Island… Dublin on siis helppo vaihtoehto, mutta johtuen suuresta kaupungista ja lukuisista turisteista, green feen hinta on korkeahko.

Dublinista voi lähteä moneen suuntaan. Minun vinkkini on, että valitsee jonkun alueen, johon suuntaa. Lounais-Irlanti on loistava links-alue. Monien tuntemien Ballybunionin, Watervillen ja Traleen ohella sieltä löytyy tuntemattomia helmiä kuten Dooks Golf Links ja Golf Chumann Ceann Sibéal.

Donegalin maakunnassa Irlannin pohjoisosassa on todella hyviä kohteita. Nostaisin esiin Rosapennan, joka on kolmen täysiverisen linksin resort. Niistä uusin, St. Patrick’s Links, avattiin kolme vuotta sitten. Huippuarkkitehti Tom Doakin suunnittelema kenttä on aivan järjettömän makea. Myös Pohjois-Irlannissa on hienoja kenttiä. Hyvän matkan saa kasattua niputtamalla lähekkäin olevat Royal Portrushin, Portstewartin ja Castlerockin.”

Millä tavalla pelimatkan kentät on syytä valita?

”Suunnittelen reissun aina siten, että on yksi joku todellinen vetonaula, jonka ympäriltä valitsee muita kenttiä. Sillä tavalla saa tasoitettua kustannuksia. Monilla huippukentillä on myös selvästi huokeampi ’kakkoskenttä’, joka on monesti mahtava. Jos lompakko on kunnossa, niin silloin voi poimia kermat kakun päältä.

Irlannissa on kaikkialla hyvin rento meininki. Vähemmän nimekkäimmillä kentillä tunnelma on vielä leppoisampi. Tällaisilta kentiltä voi saada aivan erityisiä elämyksiä.

Dublinia lukuunottamatta Irlannissa ei ole yhtä tiheitä links-keskittymiä kuin vaikka Skotlannin East Lothianissa. Irlannissa pitää hieman enemmän miettiä, miten saa sujuvan ja mukavan kenttäkokonaisuuden rakennettua. Siksi on hyvä valita jokin alue, ettei tarvitse liikkua niin paljon autolla majoituksen ja kenttien välillä. Sellainen 3–4 kentän paketti on varmasti toimiva.

Rannikoilla tiet ovat kapeita. Vastaan tulee paikallisia aika lujaa ja lampaitakin kulkee teillä. Se kannattaa pitää mielessä, että siirtymisiin on syytä varata riittävästi aikaa. Vasemmanpuoleiseen liikenteeseen tottuu päivässä.

Sellainen huomio, että linksit kulkevat monesti hiekkadyyneillä ja Irlannissa on esimerkiksi Skotlantiin verrattuna usein suurempia dyynejä. Carne Länsi-Irlannissa menee suorastaan villien dyynien keskellä. Linkseillä pelaaminen ei ennakkoluuloista huolimatta ole niin vaikeaa, mitä kuvitellaan. Avauksille on usein reilusti tilaa ja pallot rullaavat napakoilla väylillä pitkälle, jonka jälkeen peli etenee todella mielenkiintoisesti reikään saakka.”

Royal County Down on valittu useassa rankingissa maailman parhaaksi golfkentäksi.

Castlerock kuuluu Pohjois-Irlannin links-keskittymään. Sen avajaiskilpailun voittopalkinto vuonna 1901 oli kolme puntaa.

Links-kenttiä on ympäri Irlannin saaren rannikoita. Ardglass sijaitsee Pohjois-Irlannin itäisimmässä osassa.

Mikä on ominaista irlantilaiselle golfkulttuurille?

”Sama, mikä on ylipäätään irlantilaisuudelle tyypillistä, eli aivan mieletön vieraanvaraisuus ja ystävällisyys. Irlantilaiset saavat kaikki tuntemaan olonsa kotoisaksi. Minusta suomalaiset viihtyvät tällaisissa ’pikkuvelimaissa’. Eli kun Irlanti on Iso-Britannian pikkuveli, niin meillä on siellä tosi helppo olla. Golfkentällä startterista lähtien ihmiset tekevät kaikkensa, että pelaajat tuntisivat itsensä tervetulleiksi.”

Miksi sinun mielestäsi suomalaisten golfareiden kannattaa matkustaa Irlantiin pelaamaan?

”Pelimatka Irlantiin on yhdistelmä mielettömiä kenttiä ja irlantilaista vieraanvaraisuutta. Golfin ulkopuolella Irlannissa on hieno pubi- ja ravintolakulttuuri. Luonto on aivan uskomatonta. Pohjoisemmassa tulee välillä sellainen lappifiilis. Luonto on monipuolista ja mikroilmastoja tulee tuolla vastaan.”

Mikä on ”salainen vinkkisi” Irlantiin matkaavalle?

"No annetaan pari vinkkiä kentistä, jotka eivät ole aivan kaikkien turistien huulilla. Donegalista löytyy ehkä maailman hienoin 9-reikäinen kenttä, villi Cruit Island. Dublinissa taas on The Islandin vieressä hassunhauska aito links Corballis, jossa green fee on vain 30 euroa."

Lue seuraavaksi

Dublinin sata golfkenttää ovat vain kolmen tunnin päässä Suomesta

Eri puolilta Irlantia löytyy maailmanluokan links-kenttiä